Lamsrack met rode wijnsaus, groenten en gebakken aardappelen
Lamsrack met rode wijnsaus, geserveerd met een kleurrijke variatie aan groenten en krokant gebakken aardappelen, is een klassiek gerecht dat elegantie en comfort op één bord verenigt. De malse lamsrack wordt zorgvuldig bereid om zijn volle smaak tot zijn recht te laten komen, terwijl de rode wijnsaus zorgt voor diepgang en verfijning. De geroosterde groenten en goudbruine aardappeltjes maken het geheel af en zorgen voor een uitgebalanceerde maaltijd. Ideaal voor een feestelijk diner of een bijzondere gelegenheid waarbij je indruk wilt maken aan tafel.
Rode Wijnsaus.
Benodigd:
- Fles gewone rode wijn
- Pot runder fond 200 ml.
- Prei, winterwortel, knolselderij en paar takjes rozemarijn + thijm
- Bramen confiture
- Honing
Bereiding:
- Rode wijn inkoken tot ongeveer 120ml
- ½ Prei, 1 winterwortel, ¼ knolselderij en rozemarijn schoonmaken, klein snijden en daarna aanzetten (bakken) in olie. Pas op niet te hard bakken.
- Na een paar minuten fond erbij doen & de thijm en rozemarijn en laten inkoken tot de helfd.
- Afgieten met een met een zeef; vocht mengen met de ingekookte wijn.
- Confiture naar smaak toevoegen aan de rode wijn met de fond.
- Honing naar smaak
- Het bakvet van de lamsrack toevoegen na het bakken.
- Laten koken en binden met maizena of aardappelzetmeel aangelengd met 1 lepeltje water.
- Eventueel nog zout naar smaak toevoegen.
Lamsrack
Benodigd:
- Lamsrack (200 – 250 gram pp)
- Geklaarde roomboter (250 gram)
- Zout en peper
Bereiding:
- Ontvlies het lamsrack aan de vleeszijde
- Kerf kruisjes in het vet van het rack
- Verwarm de boter tot bak temperatuur
- Bak het rack op de vlees en vet zijde met hoog vuur mooi bruin
- Keer het rack even om om aan te bruinen.
- Plaats het rack vervolgens in een voorverwarmde oven en laat het vlees garen tot het een midden temperatuur heeft 57 graden.
Groente & aardappelen
Benodigd:
- 1 bos peen
- Diepvries erwten (niet te klein)
- Roseval aardappelen (150 gr pp) of krieltjes.
Bereiding:
- Aardappelen wassen en klein in kwarten snijden (krieltjes alleen wassen)
- Koken tot ze net beetgaar zijn en dan meteen afgieten en afspoelen met koud water.
- Vóór het opdienen aardappelen bakken in (geklaarde) roomboter.
- Bospeen schoonmaken en groene kop er afsnijden.
- Vervolgens koken tot de wortels beetgaar zijn.
- Even laten staan met een klein klontje (geklaarde) roomboter suiker en zout.
- Diepvries erwten koken volgens voorschrift.
- Even laten staan met een klontje (geklaarde) roomboter.
Auteur
Sandra Bugter
21 mei 2025